Zwangerschapsdagboek

Zorgen tijdens je zwangerschap

september 24, 2015
Zorgen tijdens de zwangerschap - Magic Mama - Mameblog

Zorgen tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze gedurende hun gehele zwangerschap positief en vrolijk moeten zijn. Zwanger zijn is immers iets heel bijzonders, iets wat je gegund wordt als je geluk hebt, iets waar je heel dankbaar voor bent. Dat is natuurlijk allemaal helemaal waar, maar dat neemt niet weg dat het normaal is om zorgen te hebben tijdens je zwangerschap. Het is nou eenmaal een spannende periode en je hormonen kunnen je behoorlijk in de weg zitten. En los daarvan, neem nou zelf, ken jij iemand die 9 maanden achter elkaar alleen maar vrolijk en positief was? Ik niet!

Ik ga hier een aantal van de zorgen die ik heb/had tijdens mijn zwangerschap met jullie delen. Misschien herkennen jullie je erin of misschien hebben jullie hele andere zorgen. Ik ben benieuwd, dus laat het me weten.

Gaat alles goed met de baby?
Met name gedurende de 1e helft van mijn zwangerschap dacht ik hier veel over na. Ik voelde me vaak wel erg moe en misselijk, maar verder leek het regelmatig alsof ik helemaal niet zwanger was. Ik had nog geen buikje en voelde de baby niet. Hoe kon ik nou nagaan of alles in orde was? Ik was blij dat na 12 weken de eerste echo kwam en ik het hartje kon zien en horen kloppen.

Na de 20 weken echo werden de zorgen om de baby opnieuw groot. Tijdens de 20 weken echo werd de omtrek van het buikje van onze baby te groot gemeten. Dit kon wijzen op zwangerschapsdiabetes. Er volgenden vervolgonderzoeken in het ziekenhuis. Ik vroeg me af of ik iets verkeerds had gedaan. Was het mijn schuld als er iets niet in orde zou zijn met de baby? Gelukkig bleek alles helemaal in orde te zijn.

Kan ik werk en zwanger zijn combineren?
Tijdens de 1e weken van mijn zwangerschap wisselde ik van baan. Het bedrijf waar ik werkte ging failliet, dus ik was genoodzaakt te solliciteren tijdens mijn zwangerschap. Ik dacht dat het me nooit zou lukken om een nieuwe baan te vinden terwijl ik zwanger was, maar dat had ik verkeerd gedacht. Heel snel al kon ik bij mijn huidige werkgever aan de slag. Lees hier mijn eerdere blog over dit onderwerp.

Mijn nieuwe baan was ook nog eens een stuk dichter bij huis, leuker en uitdagender. Die laatste twee punten zorgden uiteraard voor twijfels. Twijfels die je meestal hebt wanneer je start in een nieuwe baan, maar die versterkt werden door de zwangerschap. Zou ik het wel goed doen in mijn nieuwe functie? Zou ik geen belangrijke dingen gaan vergeten door de zwangerschapsdementie? Zou ik het wel vol kunnen houden tot mijn verlof? Wat zouden mijn collega’s er van vinden dat ik zwanger was? Gelukkig bleken alle zorgen onterecht, ben ik inmiddels volgens het normale termijn met verlof gegaan en mag ik in het nieuwe jaar gewoon terugkomen.

Hoe zal de bevalling gaan?
Natuurlijk heb ik mijn vorige bevalling nog vers in mijn geheugen staan. Ik ben thuis bevallen in een record tijd van 3,5 uur. Eigenlijk verliep alles tamelijk soepel en het belangrijkste is dat mijn dochtertje gezond op de wereld kwam. Aan de andere kant kan ik me ook nog goed herinneren hoe bang ik was, hoeveel pijn ik had en wat voor chaos het was omdat alles zo snel ging. Als ik daar aan terug denk word ik minder vrolijk.

Geen enkele bevalling is hetzelfde, dus ik maar me toch zorgen over hoe het deze keer zal gaan verlopen. Kan ik opnieuw thuis bevallen? Of zal er een reden zijn waarom ik naar het ziekenhuis moet? Wordt het misschien een keizersnee in plaats van een natuurlijke bevalling? Zal ik om kunnen gaan met de pijn? Zal het snel gaan of juist langzaam? Hoe dichter de bevalling in de buurt komt, hoe meer deze vragen een rol gaan spelen. Ik probeer het zoveel mogelijk los te laten en te denken: “Het komt zoals het komt”. Het helpt mij om te lezen in mijn boek over Mindful Bevallen. Hier zal ik jullie in een ander blogbericht meer over vertellen.

Krijgen we alles op tijd af voordat de baby komt?
Met deze gedachte ben ik op het moment het meest bezig. Nog 6 weken tot de uitgerekende datum en er is nog zoveel te doen. Gisteren hebben we de sleutel gekregen van ons nieuwe huis. De planning voor de komende weken ligt voor me op tafel en het is de hoogste tijd om de armen uit de mouwen te steken. Aan de andere kant moet ik rust nemen. Ik ben flink verkouden en lig met hoofdpijn op bed. Ziek worden zou nu wel heel erg slecht uitkomen. Ik probeer het dus toch een beetje los te laten en tijd voor mezelf vrij te maken. Uiteindelijk is de gezondheid van de baby het aller belangrijkst.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply