Over mama zijn

5 Tips voor een vakantie met je baby

oktober 14, 2015
Vakantie met je baby 5 tips Magic Mama mamablog

5 Tips voor een vakantie met je baby

Het duurt nog eventjes, maar we zijn van plan om mijn zwangerschapsverlof af te sluiten met één of twee weken vakantie. Lekker met het hele gezin naar de zon, genieten van elkaar, voordat het echte leven weer begint. Op het eind van mijn vorige zwangerschapsverlof hebben we dit ook gedaan. We zijn toen een weekje naar Mallorca geweest.

Tijdens het plannen van deze reis hadden wij allerlei twijfels over wat te doen. Het was immers de eerste keer dat we als jonge ouders op vakantie gingen en we wisten niet goed wat we konden verwachten. Was het wel verstandig om te gaan vliegen met zo’n kleine baby? En wat moet je allemaal extra regelen? Gelukkig is het allemaal goed gekomen en hebben we een heerlijke vakantie gehad.

Hierbij wil ik de learnings van deze vakantie met jullie delen. Ik geef jullie mijn 5 belangrijkste tips voor een vliegvakantie met een jonge baby.

Neem een draagzak mee

Wij hadden uiteraard onze kinderwagen mee, maar hiernaast namen we ook een draagzak mee. Op het vliegveld is dit ideaal. Je kinderwagen moet je namelijk, afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt, afgeven bij de check-in en de gate, maar waar laat je, je baby dan? Soms moet je nog uren wachten en rondlopen op het vliegveld. Ik droeg mijn kleine meid lekker bij me in een draagzak. Bijkomend voordeel was dat we in slaap viel, waardoor het wachten op het inchecken prima verliep.

Ook op de vakantie bestemming zelf kan een draagzak heel goed van pas komen. Houdt er rekening mee dat ze in het buitenland vaak niet zulke mooie wegen en stoepen hebben als ik Nederland. Trappetjes en zandwegen neem je toch een stuk gemakkelijker met je kleine in een draagzak, dan wanneer je, je kinderwagen er doorheen moet slapen.

Van en naar het vliegveld

Heb je al bedacht hoe jullie naar het vliegveld reizen? Wij namen een taxi vanaf Amsterdam. We vonden het namelijk nogal duur om onze auto zo lang op Schiphol te parkeren. We hebben hiervoor speciaal een taxi besteld, die een Maxi-Cosi beschikbaar had. Informeer hier dus van te voren naar.

Aangekomen moesten we uiteraard ook nog van het vliegveld naar ons appartement. Wij hadden expres een appartement gekozen dat slechts 8 kilometer van het vliegveld lag. Vaak moet je nog 1 of 2 uur reizen met een bus. In deze bus zijn over het algemeen geen kinderstoeltjes aanwezig. Wij vonden dit dus niet veilig genoeg. Aangezien ons appartement zo dichtbij het vliegveld lag konden we een taxi met autostoeltje nemen. Voor een rit van 1 of 2 uur zou dit wel erg kostbaar worden.

Uiteraard kun je ook je eigen autostoeltje meenemen in het vliegtuig. Informeer bij je vliegmaatschappij naar de mogelijkheden. Wij waren bang dat onze Maxi-Cosi tijdens de vlucht zou beschadigen, daarom hebben we voor bovenstaande optie gekozen.

Appartement in plaats van hotel

Het klinkt aantrekkelijk om je lekker te laten verzorgen in een all inclusive resort, maar met een baby is dit eigenlijk helemaal niet handig. Je zit dan namelijk echt vast aan ontbijt, lunch en diner in de eetzaal van het hotel. Misschien heeft jouw kindje nog wel een heel ander eet en slaapritme en komt het precies niet uit met de tijdens die het hotel biedt. Of heeft je kindje een huiluurtje tijdens het diner, waardoor jij je opgelaten en gestrest gaat voelen. Dat zou toch zonde zijn van je vakantiegevoel.

Wanneer jullie kiezen voor een appartement hebben jullie veel mee vrijheid. Jullie hebben dan een eigen keukentje. Voor het bereiden van flesjes is dit super handig. Ook kunnen jullie zelf kiezen waar en wanneer jullie willen eten. Ligt de kleine net lekker te slapen? Dan blijven jullie toch lekker een avondje bij het appartement.

Houd bij het boeken ook rekening met het aantal kamers. Het is niet handig om je kindje bij jullie op de kamer te laten slapen. Waarschijnlijk willen jullie ’s avonds wel wat langer opblijven, trekken jullie een flesje wijn open en komt van het één het ander. Een beetje privacy is op dat moment zeker gewenst!

Ziek op vakantie

Natuurlijk hoop je dat jullie allemaal gezond blijven op vakantie, maar helaas is daar geen garantie voor. Wij hadden jammer genoeg de pech dat we alle drie getroffen werden door buikgriep met flinke koorts. Wat voelden wij ons beroerd! Van te voren hadden wij hier helemaal geen rekening mee gehouden en we hadden dus ook niks bij ons (of wat paracetamol na).

Hier hebben we wel van geleerd. In het buitenland naar een apotheek gaan en in een andere taal uitleggen wat je wilt hebben valt namelijk niet mee. Wij hadden onze twijfels over of de dame achter de toonbank ons begreep. Uiteindelijk kregen we wel medicijnen mee, maar het etiket was in het Spaans. Zelf durfde ik de tabletten nog wel te nemen, maar aan mijn kindje heb ik ze echt niet gegeven.

Neem dus toch een goed gevulde medicijnentas mee. Denk hierbij aan paracetamol (voor jezelf en je kleintje), O.R.S. tegen uitdroging, diarree remmers, hoestdrank, neusspray, blauwe plekken crème, Rennies tegen brandend maagzuur, anti muggen zalf, etc . Ook een thermometer, pleisters en verbandjes wil je echt bij je hebben.

Houd rekening met de hitte

Ben je gewend om tijdens je vakantie uren lang op het strand in de zon te bakken? Dan is het verstandig om deze wens een beetje bij te stellen. Voor je kindje is de hitte namelijk niet zo prettig en de zon is ook ontzettend slechts voor zijn of haar huidje. Bereid je goed voor op deze zon. Zorg voor een parasol op je kinderwagen en een zonnehoedje voor je baby. Houd je kleintje zoveel mogelijk in de schaduw en smeer hem of haar meerdere malen in met een crème factor 50.

Merk je dat je kindje veel last heeft van de warmte en hierdoor slecht slaapt? Een verkoelend badje voor het slapen gaan doet wonderen. Let op, maak er geen koud bad van! Hierdoor koelt je kindje te veel af. Heb je geen airco in je appartement? Laat je kindje dan lekker alleen in zijn of haar luier slapen. Een pyjama of romper is echt niet nodig.

Tip

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply