Tweede trimester

Tweede trimester van je zwangerschap

Je zwangerschap bestaat uit drie trimesters. Meer over het eerste trimester van je zwangerschap lees je hier. Het tweede trimester van je zwangerschap wordt vaak omschreven als het leukste en fijnste deel van je zwangerschap. De meeste vrouwen voelen zich een groot deel van het tweede trimester goed en je buik zit nog niet te veel in de weg. Dit is dan ook het moment om dingen te ondernemen. Hieronder vind je per maand informatie over wat je kunt verwachten gedurende het tweede trimester van je zwangerschap.

4 Maanden zwanger

Het moment waarop de eerste 12 / 13 weken van je zwangerschap voorbij zijn wordt gezien als een mijlpaal. Na de eerste drie maanden is de kans op een miskraam namelijk aanzienlijk afgenomen. Dit is dan ook voor veel vrouwen het moment om de buitenwereld te vertellen over de zwangerschap. Met name wanneer je veel last hebt van zwangerschapskwaaltjes kan dit een flinke opluchting zijn. Eindelijk kan je eerlijk zeggen waarom je zo moe of misselijk bent. Verwacht niet dat je kwaaltjes van de één op de andere dag over zijn. Gedurende het tweede trismester zullen de kwaaltjes vrijwel zeker afnemen, maar veel vrouwen moeten wel geduld hebben tot week 17 ongeveer.

Wanneer je 15 weken zwanger bent is het mogelijk om het geslacht van je kindje te achterhalen. Officieel zal er nog geen echo gepland staan. Dit gebeurt met 20 weken pas. Je kunt wel een pretecho laten maken om het geslacht te weten te komen.

Deze maand zal je ook moeten nadenken over het wel of niet laten uitvoeren van de combinatietest. Met behulp van deze test zal worden bekeken of je kindje een verhoogd risico heeft op het syndroom van down. Of je deze test wilt laten uitvoeren is voor iedereen persoonlijk. Wel is aan te raden om voorafgaand aan de test alvast goed na te denken over wat je wilt doen nadat je de uitslag van de test hebt ontvangen.

12 weken echo Magic Mama mamablog
Echo maken 12 weken zwanger Magic Mama mamablog
Zwangerschapskleding Noppies Magic Mama mamablog
Zwangerschapskleding Mamalicious Magic Mama mamablog

5 Maanden zwanger

Voor de meeste vrouwen is nu echt het moment aangebroken waarop ze zich beter gaan voelen. Wat ook leuk is, is dat je, je buikje nu toch echt wel zal gaan zien. Je zal merken dat je gewone kleding niet meer prettig zit. Natuurlijk kan je dit een tijdje doorstaan door de bovenste knoop van je broek open te houden, maar een nog leuker idee is om lekker te gaan slapen. Er is tegenwoordig ontzettend veel leuke zwangerschapskleding te koop, bijvoorbeeld van Noppies, Mamalicious of Love2Wait. Vaak draag je, je zwangerschapskleding maar een aantal maanden, dus te vroeg aankopen doen is bijna niet mogelijk. Het zorgt er juist voor dat je extra lang plezier hebt van je kleding. Het zal een enorme opluchting zijn om weer lekker veel ruimte te hebben in je jeans!

In deze periode zal ook de 20 weken echo gemaakt worden. Door veel mensen wordt dit gezien als hét moment om te horen wat het geslacht van het kindje is, maar eigenlijk gaat het om iets veel belangrijkers: de gezondheid van je kindje. De echoscopist kijkt je kindje van top tot teen na. Eventuele afwijkende metingen zullen met je worden besproken. Soms is een vervolgonderzoek nodig. Maak je daarover niet direct te druk. De verloskundige zal altijd het zekere voor het onzekere nemen. Soms ligt je kindje net niet helemaal goed voor de juiste meting en is een dubbele controle verstandig.

6 Maanden zwanger

Je baby is inmiddels behoorlijk gegroeid, maar het is wel de bedoeling dat hij of zij voorlopig lekker in je buik blijft zitten. Officieel is je baby vanaf 24 weken levensvatbaar, maar de kans op complicaties is op dat moment nog erg groot. Doordat je baby groeit kan je merken dat je buik in de weg begint te zitten. Ben je een buikslaper? Dan zal je snel merken dat je een andere houding moet gaan zoeken. Wat helpt is om je buik en rug te ondersteunen met een kussentje. Ook een kussen tussen je benen kan helpen of het slapen met een voedingskussen.

Dit is een geschikt moment om te gaan shoppen voor je babyuitzet. Je kunt het winkelen nu waarschijnlijk nog goed volhouden. Daarbij is het ontzettend leuk om alvast wat spulletjes in de babykamer te zetten. Dit maakt de komst van jullie kindje nog tastbaarder. Het wordt ook tijd om je vriend aan het werk te gaan zetten. Klussen met een zwangere buik is niet handig, dus voor de babykamer kan hij mooi de armen uit de mouwen steken. Wil je nog op vakantie gaan voordat de kleine er is? Dan is dit het juiste moment. Pas wel op met in de zon zitten. Je hebt kans op de ontwikkeling van een zwangerschapsmasker (vlekjes in je gezicht). Dit kan maanden zichtbaar blijven. Smeer je goed in en probeer in de schaduw te blijven.

Babykamer Magic mama mamablog
Zwanger op vakantie Magic Mama mamablog

1 Comment

  • Reply Cecelia Grabe maart 1, 2016 at 12:24 pm

    Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

  • Leave a Reply