Over mama zijn

Mama van twee

maart 11, 2016
Mama van twee

Mama van twee

Sinds ik mama van twee kinderen ben is er een hoop veranderd in mijn leven. Met onze oudste dochter was ik altijd al behoorlijk druk, maar wat mij betreft is wat ze zeggen over het hebben van twee kinderen waar: double the trouble, double the fun.

Een aantal dingen die ik toch echt een hele verandering vond:

- Aandacht verdelen. Misschien wel het moeilijkste onderdeel van allemaal. Onze oudste dochter moet opeens de aandacht delen met haar kleine broertje. Hoe lief ze hem ook vindt, ze wil wel graag alle aandacht van papa en mama voor zichzelf. Over het algemeen is zij de gene die het hardste roept, dus moet ik haar soms gewoon laten huilen om onze kleine vent niet te kort te doen. Best moeilijk vind ik dat.

- Plannen en managen. Met één kindje de deur uit gaan vergt al wat planning, maar met twee tegelijk vind ik toch een behoorlijke kunst. Voor vertrek de tas inpakken met spulletjes voor een baby en een peuter. Twee keer luier verschonen, twee keer kleren aantrekken, twee keer kinderwagen / draagzak in orde maken. Ik kan er rustig een half uur zoet mee zijn en onze dochter heeft er ook nog wel een handje van om zelf haar kleren weer uit te trekken. Het komt dus wel voor dat ik net de kleine man klaar heb voor vertrek en mevrouw weer ik haar ondergoed staat!

- Verschillende ritmes. De ritmes van onze twee kleintjes lopen precies ongelijk. Oké, ze gaan om dezelfde tijd naar bed, maar daar houdt het ook op. Mick komt ’s nachts rond 01.00 uur en rond 05.00 uur. Tussen 06.00 en 07.00 staat Roos naast ons bed. Overdag slaapt Mick precies wanneer Roos wakker is en andersom. Aan de ene kant wel handig, omdat ik elk kind meer aandacht kan geven, maar onhandig, omdat er voor mezelf geen tijd meer over is.

- Twee verschillende kindjes. Wat ik super bijzonder vind is dat we twee kindjes hebben die allebei super verschillend zijn. Geweldig om te zien dat zulke kleine mensjes al zo’n persoonlijkheid kunne hebben! Dit betekent ook dat ik ons tweede kindje helemaal opnieuw heb moeten leren kennen (wat ik alleen maar leuk vind). Het is dus niet zo, dat wanneer het om de tweede gaat, je al een gebruiksaanwijzing hebt van hoe het moet.

- Aandacht voor elkaar. Twee kindjes maakt het wel lastiger om tijd met je partner vrij te plannen. Vaak ben je allebei druk met één kind en vergeet je elkaar dus een beetje in de drukte. Onze oplossing? Wij hebben een wekelijkse date avond. TV en telefoons uit en iets gezelligs samen doen. Een wijntje, een bordspel, samen eten, een goed gesprek, etc.

- Dubbel zoveel spullen. Ons huis staat inmiddels behoorlijk vol met kinderspullen. Omdat de kindjes beide een verschillende leeftijd hebben moet je toch voor beide kindjes andere spullen in huis hebben. De één ligt in de box, de ander heeft een speelkeukentje. De één zit in de buggy of op de driewieler en de ander ligt in de kinderwagen of de draagzak. De één heeft kledingmaat 92 en de ander maat 74. Gelukkig kunnen we wel veel spullen doorschuiven, want anders zou het echt niet meer te betalen zijn allemaal. Behalve de kleertjes dan, want onze kleine vent in roze jurkjes hijsen gaat me toch nog net iets te ver.

- Oneindig veel liefde. Wow, wat een liefde krijg van je twee van die kleine mensjes! Het liefst zitten ze de hele dag gezellig samen bij mama op schoot. De mensen die mij kennen weten dat ik nogal van knuffelen houd en daar word ik tegenwoordig de mee overstelpt. Heerlijk!

Zijn deze punten herkenbaar voor jullie? Wat vonden jullie de grootste verandering toen jullie van één naar twee kindjes gingen?