Mama Lifestyle

Mama! Papa! Grouphug!

januari 27, 2016
Grouphug Nationale Voorleesdagen

Mama! Papa! Grouphug!

Roos schuift haar bord weg. “Op! Grouphug!” Ze heeft haar bordje netjes leeg gegeten vanavond en ze weet precies wat er na het avondeten op het programma staat. “Eerst handjes schoonmaken” zeg ik. Ze steekt haar handjes naar voren. Zodra ik ze schoon gemaakt heb klimt ze van haar stoel af. “Kom papa, kom mama, kom Mick, grouphug!” ze begint tegen de stoel van Mick aan te duwen (hij zit in een Dapper kinderstoel met een Maxi-Cosi opzet stuk, hiermee kan hij ook als baby gezellig aan tafel zitten tijdens het eten). Wij staan op en gaan op de bank zitten. Mick wordt naast ons geparkeerd en Roos rent naar de kast om haar favoriete boekjes te pakken: Kikker, Muis, Kip en Stimmy. Natuurlijk is deze stapel boeken veel te zwaar voor haar en laat ze alles uit haar handen vallen. “Helpen!” roept ze. Ik neem Mick op schoot en mijn vriend helpt Roos met de boeken. We gaan met z’n vieren op de bank zitten. Roos nestelt zich tussen papa en mama in. “Deken!” roept ze. Ohh jee, we zijn het dekentje vergeten. Wanneer we ook die over ons alle vier heen gelegd hebben, “Mick ook deken, mama ook deken, papa ook deken!”, kunnen we van start. Het komende half uur lezen papa en mama om de beurt verhaaltjes voor. We oefenen met tellen en nieuwe woordjes herkennen. Na vier verhaaltjes zegt ze: “bedtijd”. Ze staat op, pakt haar Woezel & Pip knuffels en ik ga met haar mee naar boven om haar in bed te stoppen.

Avondritueel

Het hierboven omschreven tafereeltje noemen wij ‘Grouphug’. Dit is hoe ons vaste avondritueel eruit ziet. Het is misschien wel het meest gezellige momentje van de dag. Tijdens dit moment besteden we echt even tijd aan elkaar, zonder afleiding van telefoon en andere media. We merken dat het ontzettend goed werkt om Roos rustig naar bed te kunnen krijgen. Dat ze het leuk vindt is duidelijk te merken en daarbij leert ze ook nog eens heel veel van het lezen. Voor ons is het ook een prettige manier om tijd voor elkaar en voor de kinderen te maken na een drukke (werk)dag.

Nationale voorleesdagen

Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen begonnen. Ze duren tot en met 6 februari. Een goed moment dus om tijd te besteden aan lezen.

Weetjes over lezen

Boekjes lezen met je kinderen is niet alleen leuk, maar het heeft een heleboel andere voordelen. Een aantal weetjes op een rijtje:

- Voorlezen is niet alleen leuk, maar speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling en daarnaast leren kinderen hierdoor zich te concentreren en goed te luisteren.

- Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind, biedt veiligheid, exclusieve aandacht en plezier!

- Het kind leert over de wereld om zich heen, waardoor het meer grip krijgt op deze wereld.

- Voorlezen over een onderwerp waar het kind op dat moment erg mee bezig is (angst, dood, ziekenhuisopname etc.) kan ook steun bieden en een goede manier zijn om met het kind in gesprek te komen over deze onderwerpen.

- Kinderen komen tot rust tijdens het voorlezen en door op vaste tijden voor te lezen kan er regelmaat en vaste structuur in de dag geboden worden. Voorlezen kan een goed onderdeel zijn van het ritueel voor het slapen gaan.

Lezen jullie ook veel boekjes met jullie kindjes? Wat zijn hun favoriete boekjes? Hebben jullie een vast avondritueel? Besteden jullie nog extra aandacht aan de Nationale Voorleesweek?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Tips voor Papas januari 27, 2016 at 5:10 pm

    Wij proberen ook altijd een ritueel te houden. Na het eten gaat J nog even spelen en dan gaan we douchen. Na het douchen tandenpoetsen, (soms) een verhaaltje lezen en dan een fles melk en slapen. Het voorlezen moeten we de komende tijd weer eens wat meer gaan doen, maar hij is soms zo over de rooie als hij uit de douche komt, dat tandenpoetsen en aankleden al de grootste moeite kost .
    Ik ga dadelijk na het eten eerst maar eens een boekje met hem lezen!

  • Leave a Reply