Over mama zijn

Inenten van je kindje

maart 19, 2016
Vaccineren van je kindje

Inenten van je kindje

Mijn moeder heeft kinkhoest. Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte van de neus, keel en luchtwegen en wordt veroorzaakt door een bacterie. Voor kinderen jonger dan 1 jaar kan het gevaarlijk zijn. Herstel kan wel twee tot vier maanden duren, tenminste wanneer je niet bent ingeënt voor de ziekte. Mijn moeder is wel ingeënt, waardoor de symptomen veel milder zijn. Met behulp van een antibiotica kuur is ze er waarschijnlijk snel weer bovenop.

Wat veel naarder is, is dat ze de kinkhoest heeft gekregen via mijn nichtje. Mijn nichtje wordt in mei 1 jaar. Ze is geboren toen ze 23,5 week jong was en daardoor dus erg kwetsbaar. Zoals ik al aangaf, kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor kindjes jonger dan 1 jaar en in haar geval helemaal. Gelukkig krijgt ze goede zorg en is ook zij inmiddels aan de beterende hand.

Eén van de redenen waarom het voor een baby gevaarlijker is om besmet te raken is omdat baby’s nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Hierdoor zijn de symptomen veel heftiger. Daarbij is een baby sowieso kwetsbaar uiteraard. Mijn zus is deze week uitgerekend en kan elk moment bevallen. Als de baby nu besluit te komen kan mijn moeder niet bij haar op visite. Ze moet eerst wachten tot ze niet meer besmettelijk is. We hopen dus dat ze nog even blijft zitten.

Dit alles zette mij wel aan het denken over het al dan niet vaccineren van je kindje. Zoals jullie allemaal wel weten biedt de overheid het Rijksvaccinatie programma aan. Het is aan de ouders te beslissen of zij hun kindje hieraan willen laten deelnemen. Wij hebben besloten om hieraan wel deel te nemen. Ik vind het rot voor onze kleintjes dat ze deze vaccinaties moeten krijgen, maar ik heb één keer meegemaakt hoe het is om een ziek kind te hebben en ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt. Uiteraard heb ik dit niet volledig in de hand, maar door mijn kinderen in te laten enten kan ik wel het één en ander voorkomen.

De keuze is natuurlijk aan de moeder en vader. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je niet zou willen deelnemen aan het programma, zoals:
- Het is zielig voor zo’n klein kindje om hem of haar te laten inenten.
- Je kleintje kan na de vaccinatie verhoging krijgen en zich niet lekker voelen.
- Je weet eigenlijk niet precies wat je kindje binnenkrijgt. Dat kan een naar idee zijn.
- Het kan niet aansluiten bij de geloofsovertuiging die je hebt.

Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenover staan. Hebben jullie je kindje laten vaccineren? En waarom hebben jullie dit wel of niet laten doen?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Clivi maart 19, 2016 at 10:07 am

    Ah ik hoop inderdaad dat de baby van je zus nog even blijft zitten. Hoe lang is je moeder nog besmettelijk? Lastige situatie zeg. Wij laten ons zoontje wel inenten. Het is inderdaad heel zielig om te zien hoe ziek ze ervan kunnen worden en als ze het prikje krijgen. Maar heb dat toch liever dan niet inenten. Je weet inderdaad niet wat ze binnenkrijgen, maar denk dat het op 1 of andere manier wel goed is.

  • Leave a Reply