Over mama zijn

Geschikte kinderopvang zoeken

september 21, 2015
Kinderdagverblijf kiezen - Magic Mama - mamablog

Geschikte kinderopvang zoeken

Vanmorgen heb ik een intake gesprek gehad bij de nieuwe kinderdagopvang voor Roos. Aangezien we bijna gaan verhuizen zal ze per oktober switchen naar een andere opvang. Ik vind het wel erg sneu voor haar, want ze heeft inmiddels toch al aardig wat speelvriendjes gemaakt. Het is helaas niet anders en ik laat haar liever op deze jonge leeftijd wisselen dan op oudere leeftijd.

We hebben nu dus al twee keer een keuze moeten maken voor een geschikte kinderopvang. De eerste keer hebben wij bij zeker zeven verschillende kinderdagverblijven een afspraak gehad en de tweede keer ook weer bij een stuk of vier. Ik vind het ontzettend lastig om de juiste keuze te maken en ik moet ook zeggen dan ik nu, nadat ik twee keer een keuze heb moeten maken, toch op hele andere dingen ben gaan letten, dan de dingen waarvan ik aanvankelijk dacht dat ik ze belangrijk zou vinden.

Ga jij ook op zoek naar een geschikte kinderopvang voor jouw kindje? Dan kunnen mijn overwegingen je misschien helpen bij het maken van de juiste keuze. Waar ik in ieder geval wel achter ben is dat voor elk kindje andere dingen goed werken. Dat maakt de keuze niet makkelijker, aangezien je vaak al een keuze moet maken voordat je kindje geboren is. Je kent dan het karakter van je kindje nog niet, dus het blijft hoe dan ook een beetje een gok. Daarnaast gelden uiteraard ook je eigen normen en waarden. Wat voor de één heel belangrijk is, maakt voor de ander geen verschil. De dingen waarop ik heb gelet zijn:

Eet- en drinkbeleid
Ik ben een groot voorstander van geen tot weinig suiker geven en zo min mogelijk koemelk. Verder vind ik dat mijn kindje niet meer dan 2 boterhammen nodig heeft tijdens de lunch. Liever geef ik haar wat extra fruit. Het eet- en drink beleid van de huidige opvang van Roos komt niet echt overeen met mijn ideeën. De kindjes krijgen vaak diksap (suiker) en melk tussen de middag. Verder geven zij aan dat het niet is bewezen dat zoet beleg slechter is dan hartig beleg. Ze mag daar dus kiezen wat ze wil. Persoonlijk heb ik liever niet dat ze te veel zoet eet, omdat ze dan went aan de zoete smaak en ander voedsel sneller weigert. Wanneer kindjes jarig zijn en trakteren nemen ze vaak ook snoep mee. Ik zie liever dat de kindjes iets van fruit of rozijntjes trakteren.

Het nieuwe kinderdagverblijf waar ze naartoe gaat doet dit anders. Hier krijgt ze alleen water te drinken en één keer per dag een beker melk. Verder eten ze met name hartig beleg op brood, zoals kipfilet of zuivelspread. De traktaties zijn gezond of het zijn kleine cadeautjes, zoals een boekje of een bellenblaas.

Verticale of horizontale groep
Momenteel zit Roos op een verticale groep. Dit betekent dat zij met kindjes in de leeftijd van 0 tot 4 jaar bij elkaar zit. Achteraf gezien was dit een hele goede keuze. Roos heeft het ontzettend naar haar zin met de oudere kindjes. Ze speelt graag met ze en leert er ook veel van. Wat de oudere kindjes kunnen wil zij ook kunnen. Het past echt bij haar. Ook als baby had ze het prima naar haar zin. Ze lag dan vaak ik een hoger gelegen box en kon lekker kijken naar de andere kindjes.

Na de switch gaat ze naar een horizontale groep. In dit geval betekent dat één groep met kindjes van 0 tot 2 en één groep met kindjes van 2 tot 4. Roos komt nu dus nog net bij de kleintjes terecht, want in januari wordt ze 2. Ik denk dat deze groep minder goed bij haar zal passen. Ik verwacht dat ze het een beetje saai zal vinden met de kleinere kindjes. Ook gaan de kindjes van een horizontale babygroep vaak minder vaak naar buiten, omdat dit lastiger is met zoveel baby’s. Roos speelt nu eigenlijk elke dag buiten, dus ik ben bang dat dit wel wennen zal worden. Helaas kon het even niet ander en gelukkig gaat ze eind januari over naar de peutergroep.

Extra activiteiten
Bij het huidige kinderdagverblijf van Roos doen ze niet zoveel aan extra activiteiten. Er is een vast dag programma, de kindjes spelen veel met puzzels, boekjes, auto’s, etc. en alle kindjes gaan vrijwel dagelijks meerdere malen naar buiten. Er is een mooi groot schoolplein, dus hier kunnen ze zich prima vermaken. Helemaal niks mis mee, want Roos heeft het altijd ontzettend naar haar zin.

Toch zou ik het wel leuk vinden als er wat extra activiteiten werden georganiseerd. Bij haar toekomstige kinderopvang gebeurt dit wel. Zo komt er hier wekelijks een muziekjuffrouw langs met instrumenten waarmee de kinderen kennis mogen maken. Trommels, blokfluiten en klokkenspellen. Ook wordt er wekelijks peuterdans georganiseerd. De kindjes maken daar kennis met dans en gym. Elke maand is er een nieuw onderwerp waaraan de kindjes werken, zoals herfst of sinterklaas. Ze leren dingen over het onderwerp en maken knutselwerkjes. Goed voor de creativiteit. Ik ben heel benieuwd hoe Roos deze dingen gaat vinden.

Voor iedereen anders
Ik wil nogmaals benadrukken dat de keuzes voor iedereen anders zijn. Het één is niet persé goed of fout. Het is maar net wat je belangrijk vindt je wat past bij je kindje. Roos is behoorlijk druk en outgoing, maar misschien wordt haar broertje of zusje juist wel voorzichtig of verlegen. Waarschijnlijk zal ik dan hele andere keuzes maken. We zullen zien….

Speelgoed voor binnen en buiten:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply