Zwangerschap

Geboorteplan schrijven

september 30, 2015
Geboorteplan schrijven - Magic Mama - Mamablog

Geboorteplan schrijven

Wanneer ik andere zwangere vrouwen om mij heen spreek valt het mij op dat weinig van hen een geboorteplan schrijven voor tijdens de bevalling. De term geboorteplan lijkt zelfs vrij onbekend te zijn. Vandaar heb ik zelf mijn geboorteplan geschreven voor de aankomende bevalling en ik wil mijn ervaring graag met jullie delen.

De term geboorteplan klinkt zwaarder dan het is. Je hebt misschien het idee dat je een heel boekwerk van 20 pagina’s moet schrijven over de bevalling. Ik hoor je denken: “ wat moet ik daar nou over opschrijven?”. Een boekwerk hoeft het absoluut niet te worden! Er is niemand die er op het moment van de bevalling op zit te wachten om een halve roman door te lezen. Het geboorteplan is bedoeld om kort en bondig op te schrijven wat je meest belangrijke wensen zijn. Eén of twee A4tjes zouden ruim voldoende moeten zijn.

Een voorbeeld waarom een geboorteplan handig kan zijn kan ik geven vanuit mijn vorige bevalling. Aangezien het mijn eerste bevalling was had ik verwacht minimaal 12 uur bezig te zijn of misschien wel 24 uur. Niets bleek minder waar. Binnen een twee uur had ik al 9 centimeter ontsluiting! Je kunt je voorstellen dat het bij ons thuis 1 grote chaos was. De verloskundige kon de weg niet vinden, de kraamhulp stond in de file, de spullen voor de thuisbevalling moesten nog klaargezet worden. Ik had alle benodigde spullen netjes in het kraampakket gestopt en op de babykamer gezet. Ik was alleen vergeten dit tegen mijn vriend te zeggen. Vanwege de pijn was ik totaal niet meer aanspreekbaar, dus mijn vriend en de verloskundige hebben het hele huis op de kop moeten zetten op zoek naar alle spullen. Als ik dit in het geboorteplan had gezet was de chaos een stuk minder groot geweest.

Wat ik verder vandaag in mijn geboorteplan heb gezet is het volgende:

- Informatie over de vorige bevalling. Hoe lang het duurde en of er complicaties waren.

- De locatie waar ik wil bevallen. Het adres van de eerste hulp van het ziekenhuis waar ik naartoe wil, geschikt voor de routeplanner.

- De personen die ik bij de bevalling aanwezig of juist niet aanwezig wil hebben.

- Plek waar ik de spullen voor de thuisbevalling heb liggen.

- Informatie over de pijnbestrijding die ik wel of niet wil.

- Ik heb aangegeven dat mijn partner voor mij mag beslissen wanneer ik daar zelf niet toe in staat ben en ik wil dat hij bij ons kindje blijft wanneer ons kindje mee moet worden genomen voor onderzoek.

- Personen die gebeld moeten worden in geval van nood, inclusief de telefoonnummers.

- Adres en telefoonnummer van de personen die onze dochter willen opvangen tijdens de bevalling.

- Telefoonnummers van de verloskundige en kraamhulp.

Korting bij V&D: