Eerste trimester

Eerste trimester van je zwangerschap

Je totale zwangerschap bestaat uit drie trimesters. Elk trimester omvat drie maanden, dus het eerste trimester bestaat uit de eerste drie maanden van je zwangerschap. Dit eerste deel van je zwangerschap staat in het teken van de spanning of het überhaupt gelukt is om zwanger te worden. Daarna volgt de spannende tijd van afwachten of alles in orde is met je kindje. Na afloop van het eerste trimester is de kans op een miskraam heel veel kleiner geworden. Voor veel stellen is dit dan ook het moment om de wereld te laten weten dat ze een kindje verwachten. Hieronder vind je verder informatie over wat je kan verwachten tijdens de eerste maanden van je zwangerschap.

1 Maand zwanger

Een meevaller, want de eerste twee weken van je zwangerschap krijg je cadeau. De eerste twee weken zijn de periode tussen de eerste dag van je menstruatie en de bevruchting. Officieel ben je dus zwanger vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Op dat moment is er echt nog geen mogelijkheid om te weten of het raak zal zijn. Natuurlijk kan je er wel verschillende dingen aan doen om je kansen te vergroten. Gezond eten, veel bewegen en niet drinken en roken doen wonderen voor je vruchtbaarheid. Daarbij is het verstandig om je cyclus in de gaten te houden en seks te hebben op je meest vruchtbare dagen. Heb je geen idee wanneer jouw meest vruchtbare dagen zijn? Probeer dan eens gebruik te maken van een handige ovulatie app. Deze zijn over het algemeen gratis te downloaden. Ook een ovulatietest, te koop in de drogisterij, kan uitkomst bieden.

Het eind van de eerste maand is het moment waarop je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden. Spannend, zou je zwanger zijn? Hoe graag je ook uitsluitsel wil, probeer nog even te wachten met het doen van een test. Direct na de bevruchting is de test namelijk nog niet betrouwbaar. Een zwangerschapstest meet het hormoon HCG in je urine. Dit hormoon wordt alleen aangemaakt tijdens het begin van je zwangerschap en zorgt voor de aanmaak van de placenta. Het beste kan je wachten met het doen van een test tot de dag nadat je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden. Tegenwoordig zijn er testen te verkrijgen die tevens aangeven hoelang je al zwanger bent. Tip: koop direct zo’n test, want de kans is anders groot dat je deze test, na het doen van een normale test, alsnog wil doen. Zonde van het geld!

2 Maanden zwanger

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Het moment waarop je erachter komt dat je zwanger bent voelt vaak erg onwerkelijk. De test laat duidelijk zien dat je zwanger bent, maar je ziet nog niks en vaak voel je ook nog niks. Dat laatste gaat hoogstwaarschijnlijk snel veranderen. In deze periode kan je namelijk veel last hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en vermoeidheid. Vaak wordt er gesproken over ochtendmisselijkheid, maar er zijn veel vrouwen die zich gedurende de hele dag misselijk voelen. Dit kan erg lastig zijn, vooral omdat je omgeving waarschijnlijk nog niet weet dat je zwanger bent. Veel vrouwen vinden het erg lastig om dit grote geheim verborgen te houden. Het kan verleidelijk zijn om niet te eten vanwege je misselijkheid, maar meestal werkt dit juist averechts. Probeer gedurende de dag steeds kleine beetjes te eten. Je zult merken dat dit helpt tegen de misselijkheid. Vaak doet een droge cracker al wonderen.

De tweede maand is tevens de periode om je op te geven voor Moeders voor Moeders. Vanaf week 8 neemt het gehalte HCG namelijk flink toe in je lichaam en dit hormoon is zeer waardevol voor vrouwen die moeite hebben met zwanger worden. Van dit hormoon worden namelijk medicijnen gemaakt. Wanneer je, je opgeeft voor Moeders voor Moeders komt er iemand bij je langs voor een intake gesprek. Het is de bedoeling dat je een aantal weken lang je urine opvangt. Je krijgt hiervoor alle middelen die je nodig hebt en je urine wordt wekelijks bij je opgehaald. Je hoeft hiervoor niet thuis te blijven, dus ook als je werkt is het prima te doen. Als bedankje krijg je een leuk cadeautje voor je baby.

Zo rond de 6e week van je zwangerschap wordt het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte verloskundige praktijk. Bedenk goed wat je belangrijk vindt. Moet de verloskundige in de buurt zitten? Wil je een kleinschalige en dus vaak meer persoonlijke praktijk? Of kies je voor een grotere praktijk, die wellicht over eigen echo apparatuur beschikt? Vaak heb je in week 8 van je zwangerschap je eerste afspraak bij de verloskundige. Je maakt dan kennis en de verloskundige zal je een heleboel vragen stellen over je verleden, je gezondheid, je relaties en je wensen. Schrik niet, dit is gebruikelijk. Ook zal je naar het ziekenhuis moeten om bloed te laten prikken. Je wordt onder andere gecontroleerd op verschillende geslachtsziekten, je ijzergehalte en je suiker. De eerste periode zal je de verloskundig eens per vier weken bezoeken. De volgende keer is dus met 12 weken.

3 Maanden zwanger

Deze periode wordt door veel vrouwen als zwaar ervaren. Vaak is je misselijkheid en vermoeidheid gedurende deze periode het hevigst aanwezig. Dat terwijl je omgeving nog van niks weet. Vooral op de werkvloer kan dit heel erg lastig zijn. Misschien moet je, je zelfs ziek melden, omdat je niks binnen kan houden. In dat geval is het verstandig om je manager of HR medewerker in vertrouwen te nemen. Je zult zien dat er veel meer begrip voor je situatie is wanneer men de waarheid weet. Dit zal je een hoop stress schelen en stress is erg slecht voor je baby.

Je tweede afspraak bij de verloskundige vindt plaats is de 12e week van je zwangerschap. Er wordt dan direct een echo gemaakt en dit is tevens het moment waarop het hartje van de baby te beluisteren is. Deze eerste echo en eerste geluiden zijn ontzettend bijzonder om te zien en te horen. Tijdens de echo wordt je kindje opgemeten. Aan de hand van de omtrek van het hoofdje, de omtrek van het buikje en de lengte van het bovenbeen kan de definitieve uitgerekende datum berekend worden. Het kan dus zijn dat deze datum afwijkt van de datum die je eerder berekend had. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapsverklaring vragen bij je verloskundige. Je werkgever zal hier op een gegeven moment naar vragen.

Verder hoef je tijdens deze periode qua voorbereiding nog niet zoveel te doen. Veel vrouwen hebben het idee dat ze van alles moeten regelen, maar hiervoor is de komende periode nog ruim voldoende tijd. Vaak voelen vrouwen zich gedurende het tweede trimester lichamelijk veel beter, dus het is verstandig om de regel-dingen nog even uit te stellen. Zorg er gedurende deze maand vooral voor dat je goed slaapt en gezond eet. Hier heeft je baby het meeste aan.