Mijn verhalen

De basisschool komt er aan!

juni 30, 2017
Naar school

Maar welke moeten we kiezen?

Nog zeven maanden en dan is Roos 4 jaar. Jullie weten allemaal wat dat betekent: naar de basisschool! Ondanks dat het nog een paar maanden duurt zijn we er toch al lange tijd mee bezig. Dit moet ook wel, want de basisscholen hier zitten allemaal snel vol.

Bij ons in het dorp ontvang je een brief van de gemeente zodra je kind twee jaar wordt. Hierin word je aangemoedigd zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een basisschool, omdat de klassen snel vol zitten. Kindjes uit de buurt hebben we voorrang, maar dan is er alsnog niet voor iedereen een plek je.

Wij zijn niet direct na de tweede verjaardag van Roos gaan kijken, maar wel een half jaartje later. Eigenlijk dachten we dat het niet nodig zou zijn om allerlei open dagen af te gaan. We hadden goede verhalen gehoord over één basisschool, dus dat leek ons wel wat. Inschrijven gaat echter niet zonder persoonlijk bezoek, dus gingen we er toch heen. En dat was maar goed ook.

We hadden een afspraak met de directrice en hoe langer zij praatte, hoe minder leuk wij de school vonden. Het klonk ons in de oren alsof er een enorme focus lag op presteren. Natuurlijk moet het onderwijs goed zijn, maar het is wel een basisschool. Wat mij betreft moeten onze kinderen daar vooral ook een leuke en onbezorgde tijd hebben!

Op dat moment begon onze zoektocht dus pas echt. Inmiddels zijn we zo’n beetje alle basisscholen in de buurt wel af geweest. Wat is dat lastig zeg! Elke school heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Wij zijn vooral op zoek naar het juiste gevoel, een goede klik met de mensen die er werken, een leuke manier van lesgeven, aandacht voor sport en creativiteit, diversiteit qua kinderen en culturen en vooral vrolijke kinderen.

Voor ons waren er twee scholen die eruit sprongen. Beide scholen waren iets kleinschaliger dan de andere, leken wat minder gericht op alleen maar presteren, maar meer op aandacht voor het kind.

De ene school is een openbare basisschool met een onderwijssysteem wat veel weg heeft van het daltononderwijs. Kinderen zijn vrijer in het kiezen van wanneer ze wat doen, binnen bepaalde gestelde kaders. Ook hebben ze een heel duidelijk anti-pest-beleid. We vonden de directeur heel vriendelijk en je kon echt merken dat de kinderen dol op hem zijn.

De andere school is en montessorischool. Ik heb zelf montessori onderwijs gevolgd en ben daar erg over te spreken. Ik heb het idee dat ik daardoor goed kan plannen en zelfstadig kan werken. Wat ons ook erg aanspreekt zijn de klassen met gemengde leeftijden. Kinderen kunnen werkjes doen uit de groep onder of boven hen, wanneer ze meer of minder moeite hebben met een onderwerp. Ook spraken wij op deze school een aantal kinderen die vol enthousiasme vertelden over wat ze zo leuk vinden aan de school. Wat ook meehelpt is dat deze school praktisch bij ons in de straat staat. Dat is toch ook wel erg makkelijk!

De keuze is dus nog niet 100% gemaakt. Er komt nog een keuze bij, want op één van de scholen zijn ze gestart met een Picollo groep. Dit is een soort van pre-school voor kinderen vanaf 3 jaar. In september begint weer een nieuwe klas en dat zou betekenen dat Roos vanaf september dus al naar school kan! We wachten nog op meer informatie over deze groep, want wat zijn nu de voor- en nadelen? Hebben jullie hiermee ervaring?

Naar wat voor school gaan jullie kinderen? Waarom hebben jullie deze keuze gemaakt? Zijn jullie blij met de keuze? Waarom wel of niet? Ik ben erg benieuwd naar jullie adviezen. Misschien helpen ze ons in het maken van de juiste keuze!

Liefs,
Elske

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply